Het feit dat stalen schrijnwerk een nicheproduct is, betekent niet dat het aanbod op zich beperkt is. Zowel voor traditioneel schrijnwerk als voor vliesgevels zijn stalen profielen beschikbaar, met of zonder thermische onderbreking, al dan niet brand-, kogel- of inbraakwerend, en in vele vormen en maten. Wat wel beperkt is, is de groep constructeurs die in staat is om van die staalprofielen effectief hoogwaardige ramen en deuren te maken. Het bewerken van de profielen is immers geen sinecure: er komt heel wat manueel werk bij kijken, het vergt de nodige investeringen in materiaal en logistiek, en het vergt expliciete kennis en ervaring.
Tussen de levering van de profielen door de fabrikant en de plaatsing van de ramen en deuren door de timmerman ligt een lange weg. Talrijke eisen en aspecten op dit traject bemoeilijken zowel de constructie als de plaatsing van het schrijnwerk.
STAP 1: ZAGEN EN BEWERKEN
Stalen profielen (en bijbehorende glaslatten) worden standaard geleverd in lengtes van 6 m en komen meestal volledig onbewerkt aan bij de constructeur. Met andere woorden, het is de constructeur die verantwoordelijk is voor alle bewerkingen van de profielen. Hij moet ze op maat zagen en frezen op basis van het gekozen beslag. Naast de nodige precisie vereist dit ook gespecialiseerde apparatuur en een aangepast atelierontwerp. De belangrijkste aspecten waarmee de fabrikant rekening moet houden zijn:
Machines: de machines voor de bewerking van staal verschillen in principe niet van die voor de bewerking van aluminium, hoewel het noodzakelijk is om geschikte zaagbladen en boorkoppen voor freesmachines te gebruiken.
Vervormingen: omdat er bij het zagen van de staalprofielen aanzienlijke krachten komen kijken, moet ervoor worden gezorgd dat onder invloed van deze krachten geen (minimale) vervormingen optreden. Het gebruik van aangepaste zaagblokken - meestal geleverd door de profielfabrikant - helpt om problemen te voorkomen.
Werkplaatsinrichting: het bewerken van staal is geen schoon werk. Zo komen frees- en zaag minuscule ijzerdeeltjes vrij die zich kunnen afzetten op andere materialen. Bij roestvrij staal en aluminium, bijvoorbeeld, kan dit uiteindelijk leiden tot roest en schade. Het is daarom van groot belang dat staal in een aparte ruimte - en met andere machines - wordt verwerkt en dat die ruimte is voorzien van een goede rookafzuiging.
STAP 2: SAMENSTELLEN EN LASSEN
Worden aluminium profielen met behulp van een hoekijzer aan elkaar verbonden en worden PVC-profielen mechanisch aan elkaar gelast, dan wordt het stalen schrijnwerk geassembleerd door de verschillende profielen manueel aan elkaar te lassen. Het is een specialistisch en tijdrovend werk dat met de nodige voorzichtigheid en met oog voor detail moet worden uitgevoerd.
Vooral het wegslijpen van de lasnaden, en het eventueel verwijderen van de slak, vraagt bijzondere aandacht. Immers, alleen als dit zorgvuldig gebeurt, verkrijgt men het volkomen gladde en solide resultaat dat men van staaltimmerwerk verwacht. Te ver doorslijpen van de naden heeft ook een negatief effect: zo ontstaan putjes die ook na het zandstralen en schilderen zichtbaar blijven.
STAP 3: ZANDSTRALEN, METALLISEREN EN POEDERCOATEN
Een tweede cruciale stap bij de montage van stalen schrijnwerk is het poedercoaten van de profielen. Worden de profielen voor aluminium schrijnwerk altijd apart voorgelakt, dan gebeurt dit bij staalschrijnwerk pas nadat alle bewerkingen zijn uitgevoerd en de raam- en/of deurkozijnen volledig gemonteerd zijn. Het geheel wordt eerst gezandstraald, daarna gemetalliseerd en tenslotte gepoedercoat.
Ook hier spelen een aantal factoren een complicerende rol:
Afmetingen: aangezien het schrijnwerk als een geheel wordt gelakt, heeft men zowel bij het transport als bij de oven te maken met het in aanmerking nemen van de uiteindelijke afmetingen van de elementen. Niet alle poederlakbedrijven zijn echter in staat om grote elementen te verwerken en men kan hier aanzienlijke extra kosten aan verbinden;
Aanpassingen : zodra de elementen gelakt zijn, is geen verdere bewerking meer toegestaan in principe worden de profielen uitgevoerd. Het metalliseren en verven van de elementen zorgt voor de noodzakelijke bescherming van de profielen. Er zullen achteraf toch doorvoeren ontstaan, er is, zeker aan de buitenzijde van het profiel, een risico op vochtinfiltratie en roestvorming;
Fouten: ontstaan er fouten bij het schilderen van het schrijnwerk - onregelmatigheden, een verkeerde kleur... - dan bestaat de oplossing in zandstralen, metalliseren en opnieuw lakken.
STAP 4: VERVOER EN PLAATSING
Bij het vervoer en de plaatsing van stalen schrijnwerk gelden afmetingen en gewicht opnieuw als de belangrijkste complicerende factoren. Stalen ramen wegen gemiddeld drie keer zoveel als andere systemen, waardoor kranen en rollend materieel onontbeerlijk zijn voor de montage.
Referentie:
• http://projecto.pmg.be/
• 27 march 2020
• by Elise Noyez